niedziela, 3 sierpnia 2014

KARKÓWKA PIECZONA Z JABŁKAMI

1 kg karkówki
2 cebule
2 jabłka
1 szklanka soku jabłkowego
3 ząbki czosnku
po 2 gałązki natki, oregano i bazylii
majeranek
2 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
2 łyżki octu jabłkowego
oliwa, sól, pieprz
Zioła opłukać, posiekać. Czosnek pobrać, przecisnąć przez praskę. Karkówkę umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami.
Połączyć 2 łyżki oliwy, ocet jabłkowy, miód oraz musztardę. Mięso obtoczyć w marynacie, odłożyć na noc do lodówki.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Jabłka obrać, przeciąć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, opruszyć majerankiem. Mięso osączyć z marynaty, obsmażyć w brytfannie na 2 łyżkach oliwy. Dodać cebulę, jabłka, podlać sokiem jabłkowym. Piec 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Karkówkę wyjąć, przykryć folią, odłożyć na 15 minut. Sos przecedzić, podgrzać, doprawić solą i pieprzem. Mięso pokroić w plastry, nałożyć na talerze, polać sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ALGI

DZIAŁANIE:  ODŻYWCZE, NAWILŻAJĄCE, PRZECIWZMARSZCZKOWE Algi są bogatym źródłem łatwo przyswajalnych minerałów, mikroelementów, β-karo...