sobota, 23 sierpnia 2014

OGÓRKI PO MEKSYKAŃSKU

4 kg małych ogórków
8 łyżek soli
2 łyżki mielonej chilli
1/2 szklanki oleju
3 duże główki czosnku
1 i 1/2 szklanki octu
1/2 kg cukru
6 liści laurowych
3 łyżki ziarenka gorczycy
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
kilka ziarenek ziela angielskiego

Ogórki umyć pod  bieżącą wodą, osuszyć. Pokroić w plastry grubości około 2 cm. Włożyć do dużego garnka, dokładnie opruszyć solą, odstawić na 12 godzin.
Po tym czasie zagotować olej i bardzo gorącym polać ogórki. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do garnka z ogórkami. Dołożyć chili, słodką paprykę, liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę.
Ocet zagotować z cukrem, mieszając aż cukier się rozpuści. Gorącą zalewę wlać do garnka z ogórkami. Przykryć i odstawić na 12 godzin. Następnie ogórki ułożyć ciasno w słoikach, zalać marynatą z przyprawami. Dokładnie zakręcić. Nie pasteryzować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ALGI

DZIAŁANIE:  ODŻYWCZE, NAWILŻAJĄCE, PRZECIWZMARSZCZKOWE Algi są bogatym źródłem łatwo przyswajalnych minerałów, mikroelementów, β-karo...