wtorek, 17 czerwca 2014

TRUSKAWKI

50 dkg truskawek
13 dkg cukru
cukier waniliowy
3 dkg płatków migdałowych
10 dkg masła
12 dkg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Trskawki umyć, usunąć szypułki. Posypać 5 dkg cukru, cukrem waniliowym i mielonymi migdałami. Wymieszać, nałożyć do naczynek do zapiekania.
Połączyć mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło i.  rozcierać palcami, aż powstaną małe grudki. Wsypać 8 dkg cukru, wymieszać widelcem.
Kruszonkę nałożyć na truskawki , lekko docisnąć przy brzegach naczynek. Piec 30 min w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200°, aż kruszonka nabieże złotego koloru

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ALGI

DZIAŁANIE:  ODŻYWCZE, NAWILŻAJĄCE, PRZECIWZMARSZCZKOWE Algi są bogatym źródłem łatwo przyswajalnych minerałów, mikroelementów, β-karo...