wtorek, 3 czerwca 2014

GAZPACHO

4 duże pomidory
2 cebule
3 czerwone papryki
    ogórek
4 ząbki czosnku
2 gałązki bazylii
   oliwa
    ocet winny, sól pieprz
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Papryki umyć. Jedną paprykę i pół ogórka pokroić w drobną kostkę, wymieszać ,odłożyć Bazylię opłukać, gałązkę posiekać .Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pomidory ,cebulę, resztę papryk i ogórka pokroić na kawałki ,wrzucić do malaksera Dodać czosnek, posiekaną bazylię ,sól ,1-3 szklanki oliwy ,łyżkę octu winnego i około 1-4 szklanki wody ,zmiksować (zbyt gęsty płyn można rozrzedzić zimną wodą mineralną ) Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Doprawić pieprzem, porządnie wymieszać. Nalać do szklaneczek, posypać papryką z ogórkiem ,ozdobić listkami bazylii.
Andaluzyjskie Gazpacho

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ALGI

DZIAŁANIE:  ODŻYWCZE, NAWILŻAJĄCE, PRZECIWZMARSZCZKOWE Algi są bogatym źródłem łatwo przyswajalnych minerałów, mikroelementów, β-karo...