wtorek, 25 listopada 2014

ŚRÓDZIEMNOMORSKA ZAPIEKANKA z cukinią

60 dkg mięsa mielonego
1 kg cukini
30 dkg pomidorów
100 ml oliwy
cebula
4 ząbki czosnku
po  łyżeczce bazylii i tymianku
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
5 dkg startego żółtego sera
150 ml białego wina wytrawnego
   sos
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250 ml mleka
Cukinię pokroić w plastry lub w kostkę, podsmażyć na rumiano. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić. Następnie dodać mięso i całość smażyć, cały czas mieszając aż do zrumienienia. Wlać wino, dodać pomidory, doprawić ziołami, solą i pieprzem dusić ok 15-20 minut
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszać chwilę nie dopuścić do zrumienienia
Dodawać cienkim strumieniem mleko i cały czas mieszać by nie powstały grudki. Zagotować doprawić do smaku solą i pieprzem.
Włożyć wszytko do naczynia żaroodpornego, zalać sosem, posypać żółtym serem. Piec ok 1 godz w nagrzanym piekarniku  w 180 stopniach.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ALGI

DZIAŁANIE:  ODŻYWCZE, NAWILŻAJĄCE, PRZECIWZMARSZCZKOWE Algi są bogatym źródłem łatwo przyswajalnych minerałów, mikroelementów, β-karo...