sobota, 15 listopada 2014

KARTOFLANKA Z ZACIERKAMI

1 kg ziemniaków
włoszczyzna bez kapusty
1-2 cebule
20 dkg wędzonego boczku
1 1/2 litra  bulionu  wołowego lub drobiowego
liść laurowy i ziele angielskie
koperek, sól i pieprz
        
      Zacierki
1 jajko
8 dkg mąki pszennej
Obrać warzywa. Ziemniaki pokroić w kostkę, warzywa w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić i podsmażyć na oleju z boczkiem. Gotować wszytko ok 20 minut. Zrobić ciasto na zacierki, poskubać na małe kluseczki, opruszyć lekko mąką Dodać do garnka, gotować jeszcze 5 minut, doprawić solą, pieprzem .Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ALGI

DZIAŁANIE:  ODŻYWCZE, NAWILŻAJĄCE, PRZECIWZMARSZCZKOWE Algi są bogatym źródłem łatwo przyswajalnych minerałów, mikroelementów, β-karo...