1 kg ziemniaków
włoszczyzna bez kapusty
1-2 cebule
20 dkg wędzonego boczku
1 1/2 litra bulionu wołowego lub drobiowego
liść laurowy i ziele angielskie
koperek, sól i pieprz
Zacierki
1 jajko
8 dkg mąki pszennej
włoszczyzna bez kapusty
1-2 cebule
20 dkg wędzonego boczku
1 1/2 litra bulionu wołowego lub drobiowego
liść laurowy i ziele angielskie
koperek, sól i pieprz
Zacierki
1 jajko
8 dkg mąki pszennej
Obrać warzywa. Ziemniaki pokroić w kostkę, warzywa w plasterki.
Cebulę obrać i pokroić i podsmażyć na oleju z boczkiem. Gotować wszytko ok 20 minut. Zrobić ciasto na zacierki, poskubać na małe kluseczki, opruszyć lekko mąką Dodać do garnka, gotować jeszcze 5 minut, doprawić solą, pieprzem .Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Cebulę obrać i pokroić i podsmażyć na oleju z boczkiem. Gotować wszytko ok 20 minut. Zrobić ciasto na zacierki, poskubać na małe kluseczki, opruszyć lekko mąką Dodać do garnka, gotować jeszcze 5 minut, doprawić solą, pieprzem .Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz