10 dkg fety
cukinia, ogórek, cytryna, oliwa, sól, pieprz
po 2 gałązki mięty i estragonu
cytryna
cukinia, ogórek, cytryna, oliwa, sól, pieprz
po 2 gałązki mięty i estragonu
cytryna
Cukinię i ogórek umyć, pokroić obieraczką w długie paski. Miętę oraz estragon opłukać, posiekać. Cukinię opruszyć solą, pieprzem i połową estragonu, skropić sokiem z 1/2 cytryny oraz oliwą. Grilować po 5 minut z każdej strony lub piec ok 15 minut w piekarniku (180•)przestudzić. W soku z 1/2 cytryny rozpuścić szczyptę soli, dodać połowę mięty, resztę estragonu oraz pieprz. Wlać 3 łyżki oliwy i mieszać, aż powstanie aksamitna emulsja. Fetę pokruszyć. Połączyć cukinię i ogórek, polać sosem, wymieszać. Posypać fetą i miętą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz