sobota, 13 września 2014

PANNA COTTA Z OWOCAMI

1 szklanka kremówki
1 szklanka mleka 3,2%
laska waniliowa
10 dkg cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki soku malinowego
15 dkg malin
15 dkg jeżyn
gałązka mięty, cukier puder

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić na 5 minut. Wanilię przekroić na pół, wyjąć ziarenka, dodać do mleka razem ze strąkiem, wsypać 10 dkg cukru pudru, zagotować.
Wlać śmietankę i 2-3 łyżki soku malinowego, podgrzać. Wyjąć strąk waniliowy. Nieco płynu wlać do żelatyny, gdy się rozpuści, dodać do garnka. Mleko ze śmietanką przestudzić, przelać do foremek, wstawić  do lodówki.
Miętę opłukać, osuszyć.Po wyjęciu z lodówki polać sokiem malinowym, udekorować malinami i jeżynami, oprószyć cukrem pudrem. Ozdobić listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ALGI

DZIAŁANIE:  ODŻYWCZE, NAWILŻAJĄCE, PRZECIWZMARSZCZKOWE Algi są bogatym źródłem łatwo przyswajalnych minerałów, mikroelementów, β-karo...