1 i 1/4 kg jędrnych pomidorów
4 papryczki chilli
8 dużych ząbków czosnku
10 ziaren czarnego pieprzu
12 gałązek natki pietruszki
4 niewielkie marchewki
3 szklanki octu spirytusowego 3-5 %
sól, pieprz, cukier do smaku
Całe niewielkie pomidorki umyć i osuszyć. Ciasno ułożyć w czystych i suchych słojach. Papryczki chilli umyć, osuszyć, porozcinać wzdłuż, usunąć gniazda nasienne. Marchewki obrać, opłukać, osuszyć, pokroić wedle uznania. Ząbki czosnku obrać. Natkę opłukać, osuszyć.
Do każdego słoika z pomidorami włożyć papryczki chilli, kilka ziarenek pieprzu. Dołożyć Natkę, kilka kawałków marchewki i 2 ząbki czosnku. Roztwór octu przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zalać pomidory. Zamknąć i pasteryzować 10 minut.
Do każdego słoika z pomidorami włożyć papryczki chilli, kilka ziarenek pieprzu. Dołożyć Natkę, kilka kawałków marchewki i 2 ząbki czosnku. Roztwór octu przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zalać pomidory. Zamknąć i pasteryzować 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz