czwartek, 2 października 2014

PAPRYKA FASZEROWANA

8 papryk
50 dkg mięsa mielonego
10 dkg żółtego seray
3 pomidory
3 ząbki czosnku
1 szklanka ryżu
łodyga selera naciowego, cebula, oliwa, cynamon, kmin rzymski, mielona słodka papryka sól, pieprz

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Papryki umyć, odciąć wierzchy, usunąć gniazda nasienne. Seler naciowy opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę i czosnek. Dołożyć seler naciowy, smażyć 5 minut. Wrzucić mięso mielone, smażyć aż się lekko zrumieni. Dodać pomidory, po łyżce cynamonu, kminu rzymskiego i mielonej papryki. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dusić 15 minut.
Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej. Mięso przestudzić, połączyć z ryżem i serem. Papryki napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą . Piec 20 minut w piekarniku w 180•

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ALGI

DZIAŁANIE:  ODŻYWCZE, NAWILŻAJĄCE, PRZECIWZMARSZCZKOWE Algi są bogatym źródłem łatwo przyswajalnych minerałów, mikroelementów, β-karo...