piątek, 11 grudnia 2015

KREM Z ZIELONEGO GROSZKU

400 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku
2-3 ziemniaki
   por, marchewka, pietruszka
1 łyżka masła
4 szklanki wody
100 ml śmietany
4 plastry wędzonego boczku
1 łyżeczka suszonego lubczyku  sól i pieprz                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     
Jeden plaster boczku kroimy w kostkę resztę w całości smażyć na chrupko
Pokrojony por lekko posolić i podsmażyć na łyżce masła. Ziemniaki, marchewkę, i pietruszkę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z porem. Wlać wodę.
Gotować do miękkości warzyw. Dodać groszek i gotować 5-10 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać łyżeczkę lubczyku, zaprawić śmietaną
Na koniec dodać skwarki, do talerza dołożyć plaster usmażonego boczku.                                                                                                                                                                                                                                                       Zupa krem z zielonego groszku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ALGI

DZIAŁANIE:  ODŻYWCZE, NAWILŻAJĄCE, PRZECIWZMARSZCZKOWE Algi są bogatym źródłem łatwo przyswajalnych minerałów, mikroelementów, β-karo...