czwartek, 19 lutego 2015

ZUPA Z KREWETKAMI

Kartoflanka z mleczkiem kokosowym i krewetkami                                                                                                                                                                                                 10 dkg ryżu                                                                                                                                      25 dkg surowych krewetek                                                                                                             kawałek imbiru                                                                                                                                 chili                                                                                                                                                    2 ząbki czosnku
 3 gałązki kolendry
 1 litr bulionu drobiowego
 łyżka sosu rybnego
 oliwa,sól,pieprz

Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko .Dymki oczyścić,posiekać .Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę. Kolendrę opłukać, posiekać. Imbir obrać,zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Chili pociąć,usunąć pestki,posiekać.
Rozgrzać 1-2 łyżki oliwy,zeszklić dymki wraz ze szczypiorem, imbirem  i chili .Zalać bulionem ,doprawić sosem rybnym,solą oraz pieprzem,gotować 10 minut.Wrzucić krewetki,gotować 2-3 minuty. Na talerze nałożyć ryż nalać zupę ,posypać kolendrą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ALGI

DZIAŁANIE:  ODŻYWCZE, NAWILŻAJĄCE, PRZECIWZMARSZCZKOWE Algi są bogatym źródłem łatwo przyswajalnych minerałów, mikroelementów, β-karo...