czwartek, 3 października 2013

   
   PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM Z                    MAKARONEM  

50 dkg mięsa mielonego
1 mała  marchewka
kawałek cukinii
1 czerstwa kajzerka
1 szklanka mleka
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżeczka tymianku
1 jajo
1 łyżka masła
25 dkg przecieru pomidorowego
sól ,pieprz


Kajzerkę namoczyć w mleku.Cebulę drobno posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.marchewkę i cukinię oczyścić drobno pokroić albo zetrzeć na tarce.Do mięsa dodać połowę cebuli i czosnku ,jajko odciśniętą kajzerkę,doprawić solą pieprzem i tymiankiem i dokładnie wyrobić.Na koniec dodać warzywa i wymieszać . Z mięsa formować pulpeciki i gotować w osolonej wodzie.Na rozgrzanym maśle zeszklić pozostałą cebulę i czosnek,dodać przecier pomidorowy ,doprawić solą i pieprzem .Dodać do wody z pulpetami ,zagęścić sos. Podawać z makaronem.
     

       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ALGI

DZIAŁANIE:  ODŻYWCZE, NAWILŻAJĄCE, PRZECIWZMARSZCZKOWE Algi są bogatym źródłem łatwo przyswajalnych minerałów, mikroelementów, β-karo...