czwartek, 6 czerwca 2013
JARZĘBINA
Owoce jarzębiny są tak samo bogate w witaminę C jak owoce cytrusowe.Jednak pod żadnym pozorem nie można ich jeść na surowo!!! Zawierają toksyczny kwas parasorbinowy ,który może wywołać nudności ,wymioty i biegunkę.Na szczęście pod wpływem wysokiej temperatury ulega on rozkładowi i przestaje być szkodliwy.
Napar sporządzony z owoców jarzębiny działa jak lek moczopędny. Skutecznie może wspomagać leczenie kamicy nerkowej i pęcherzowej oraz schorzeń wątroby i nieżytu żołądka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ALGI
DZIAŁANIE: ODŻYWCZE, NAWILŻAJĄCE, PRZECIWZMARSZCZKOWE Algi są bogatym źródłem łatwo przyswajalnych minerałów, mikroelementów, β-karo...
-
Substancje lecznicze Olejek eteryczny garbniki żywice śluzy sole mineralne ...
-
słoiczek suszonych pomidorów 100 g parmezanu 1 łyżka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego papryczka chili 100 g orzeszków ziemnych...
-
20 dkg bobu 3 pomidory 1/3 sałaty 3 dkg parmezanu gałązka mięty, estragonu 1/2 cytryny oliwa, sól, pieprz Bób ugotować do miękości...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz