owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka.
W swym wnętrzu porzeczki kryją też spore ilości; fosforu,magnezu,żelaza,potasu,siarki,boru,cynku oraz manganu.A w ich skórce znajdują się antocyjany czyli substancje,które potrafią skutecznie zwalczać bakterie E.coli,będące przyczyną większości kłopotów żołądkowych. Mają one także właściwości przeciwzapalne. Dlatego też napary z porzeczek łagodzą choroby gardła.
Wysoka zawartość karotenu sprawia,że porzeczki dobrze chronią nasz organizm przed bardzo niebezpiecznymi wolnymi rodnikami. Substancja ta także korzystnie wpływa na system odpornościowy i poprawia ostrość wzroku.
Medycyna naturalna wykorzystuje także napary z liści porzeczek. Przyspieszają one wydalanie toksyn, a także regulują pracę nerek. Kompoty z czarnych lub czerwonych porzeczek wspomagają pracę jelit i dzięki temu ułatwiają trawienie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz